Realizarea unui LAN.

 

 

 

Realizarea unei retele LAN, cu putine calculatoare a devenit un lucru simplu de realizat. Astfel, intr-o retea cu ~2-15 calculatoare avem nevoie doar de cateva componente:
cablu UTP
conectori RJ-45
switch/hub
placi de retea (NICs)

Cea mai simpla retea este cea alcatuita din 2 calculatoare. In acest caz avem nevoie de un cablu UTP (sa nu depaseasca 100m lungime) mufat la capete: la un capat se conectorizeaza conform standardului EIA/TIA-568A, iar la celalalt EIA/TIA-568B. De asemenea, trebuie instalate placile de retea (in cazul in care nu sunt incorporate in placa de baza a calculatoarelor-motherboard) si configurate.

In cazul in care dorim sa realizam o retea cu mai mult de 2 calculatoare avem nevoie de un switch sau hub. De asemenea, trebuie mufate mai multe cabluri UTP (este necesar ca sa existe o conexiune intre fiecare NIC si porturile switch-ului/hub-ului). Cablurile trebuie mufate identic la ambele capete, ori standardul EIA/TIA-568A, ori standardul EIA/TIA-568B (este recomandat B). Majoritatea switch-urilor si hub-urilor nu necesita nici un fel de configurare, doar trebuie alimentate cu curent electric. Daca se intampla ca o conexiune sa fie intrerupta, aceasta nu afecteaza restul retelei.

Configurarea placilor de retea si configurarea protocolului de retea este foarte importanta. NIC-ul se instaleaza intr-un slot de pe placa de baza, dupa care se instaleaza driver-ul conform specificatiilor producatorului. Ca protocol de retea este recomandat TCP/IP deoarece este cel mai important si fiabil in Internet. Dupa instalarea protocolului TCP/IP (in majoritatea cazurilor acesta este instalat automat la instalarea sistemului de operare), trebuie configurate adresele IP. Eu recomand sa se foloseasca adrese IP de forma 192.168.1.x cu masca 255.255.255.0. Aceste adrese sunt "private" si nu sunt rutate in Internet. Pe fiecare calculator din retea se foloseste cate o adresa: 192.168.1.1, 192.168.1.2, .... Este necesar sa nu existe calculatoare cu aceeasi adresa deoarece pot genera multe probleme. Masca de retea indica numarul de biti pe care este reprezentata adresa retelei si adresa host-ului. In cazul unei adrese IP de forma 192.168.1.x, aceasta este obligatoriu 255.255.255.0

 

__________________________________________________________________________

©Copyright 2004