Modelul OSI (Open Systems Interconnection).

 

Din nevoia de standardizare, adica compatibilitatea produselor de la diferiti producatori de componente hardware si software, ISO (International Organisation for Standardization) a impus in anul 1984 modelul OSI care "stratifica" retelele pe 7 nivele. Acest este un model teoretic pe care protocoalele de retea se emuleaza. Astfel orice noua componenta destinata retelelor este compatibila cu alte produse, fiind respectate aceleasi caracteristice. Modelul OSI realizeaza:

Mai jos sunt prezentate cele 7 nivele ale modelului OSI:

Physical Layer - Nivelul fizic presupune tipurile de cablu, conectori, tensiuni electrice, frecventa impulsurilor (electrice, luminoase), rata de transfer, distantele de transmisie. Pe scurt se refera la semnale si mediul de transmisie.

Data Link Layer - Nivelul Legatura de Date se ocupa cu transmiterea in siguranta a datelor prin mediul fizic. Acest nivel este asociat cu adresa fizica (MAC), topologia logica a retelei, accesul la retea, corectarea erorilor, controlul transmisiei. Pe scurt: accesul la retea.

Network Layer - Nivelul Retea este complex. Prin intermediul lui se realizeaza conexiunea intre mai multe retele si alegerea celei mai scurte distante pana la destinatie (inclusiv in retele localizate geografic la distanta) pe baza adresei IP. La acest nivel se situeaza routerele. Dintre protocoalele de Layer 3 cele mai importante sunt: IP, IPX. Pe scurt: alegerea rutei, routarea si adresele logice.

Transport Layer - Nivelul Transport realizeaza o conexiunea virtuala intre doua calculatoare. Pachetele de date de la Nivelul Retea sunt ordonate, verificate de erori, retransmise cele cu probleme asigurand astfel date corecte pentru protocoalele superioare. Pe scurt: calitatea serviciului si fiabilitatea.

Session Layer - Nivelele Sesiune, Prezentare si Aplicatie sunt incorporate in software. Acest nivel realizeaza o sesiune intre doua calculatoare, adica: creaza conexiunea, o administreaza si o incheie.

Presentation Layer - Asigura ca informatia trimisa de un calculator sa fie inteleasa de celalalt. Daca este necesar se executa transformari pentru obtinerea formatul dorit. Cele 3 mari functii sunt: asigurarea aceluiasi format (ex: jpg, tiff, gif), compresia si criptarea datelor.

Application Layer - face conexiunea dintre serviciile retelei si aplicatiile utilizatorului. Asftfel putem face salvari de date direct din programe pe alt calculator. Browserele contin componente software care realizeaza conexiunea la servere web si obtinerea paginilor dorite.

Mai jos este prezentata emularea stivei de protocoale TCP/IP pe Modelul OSI:

________________________________________________________________________________________________

 

©Copyright 2004. All right reserved Americanu`